Topluluk İçinde Konuşma Korkusunu Yenmek İçin Öneriler
Nisan 11, 2023

Topluluk İçinde Konuşma Korkusunu Yenmek İçin Öneriler

Hem iş dünyasında hem de sosyal hayatta etkili bir konuşma ile düşünce ve duygularınızı iletebilmeniz oldukça önemlidir. Ancak pek çok insan, bir kürsü önünde durma veya topluluk önünde konuşma başlatma zorunluluğu ile karşı karşıya kaldıklarında performans kaygısından muzdariptir. Nüfusun çoğunluğunu etkileyen topluluk önünde konuşma fobisi veya diğer adıyla glossofobi çeşitli düzeylerde belirtilere sahip olabilir. Ancak konuşma heyecanını yenmek için yardımcı olabilecek pek çok farklı teknik vardır. Gelin, bu yazıda basit ipuçlarıyla topluluk önünde konuşma fobisini yenmek için neler yapabileceğinize göz atalım. 

Topluluk İçinde Konuşma Fobisi Ne Anlama Gelir?

Topluluk önünde konuşma fobisinin bilimsel karşılığı “glossophobia”  Yunancada dil demek olan “glossa” ve korku anlamına gelen “phobos”  kelimelerinin akronimidir. Türkçede toplulukta konuşma korkusu veya glossofobi olarak adlandırılan bu durum aslında kalabalık önünde konuşurken gergin hissetmek olarak özetlenen bir sosyal fobidir. Bu doğrultuda toplum içinde konuşma sırasında kalp hızının artması, mide bulantısı, terleme, titreme, baş ağrısı, nefes darlığı, kas gerginliği ve ağız kuruluğu gibi pek çok semptom gözlenebilir. Hatta ileri seviye fobisi olan kişiler kalabalık önünde konuşurken anksiyete ve panik atak yaşayabilirler. Farklı ekoller tarafından toplum içinde konuşma fobisinin çeşitli nedenleri olduğu belirtilir. Ancak genel anlamda özgüven eksikliği, yargılanma, utanma, dışlanma veya reddedilme korkusundan kaynaklanabilir. 

Topluluk İçinde Konuşma Fobisini Yenmeye Yardımcı Teknikler

Toplantılarda fikir paylaşmak, ekipleri yönetmek, okulda sunum yapmak veya belli bir düşünceyi aktarmak için hayatın belli dönemlerinde topluluk içerisinde konuşma yapmanız gerekebilir. Bir ortamda konuşamamak sorunundan muzdaripseniz, kaçmak yerine bunu çözümlemeye yönelik adımlar atmanız önemlidir. Nitekim, bu korkunuzu yenememek kariyer gelişimi ve hedefleriniz için birçok fırsatı kaybetmenize neden olabilir. Üstelik toplum içinde konuşma korkunuzdan ne kadar çok kaçarsanız o kadar kronik ve yıkıcı hale gelebilir. Birkaç ufak teknikle konuşma heyecanını yenmek üzere önemli adımlar atabilirsiniz. İşte glossofobinizi yenmek için yapabilecekleriniz!

Notları ve Ekipmanları Organize Etme

Herhangi bir nedenle toplum içinde konuşma yaparken hazırlıklı olmak için hazırlık yapmanız önemlidir. Bu doğrultuda notlarınızı düzenlemeniz, düşüncelerinizi ve ekipmanlarınızı organize etmeniz rahat ve sakin hissetmenize katkı sağlayabilir. Konuşma sırasındaki tüm düşüncelerinizi öncesinde organize ettiğinizde yalnızca hedeflerinize odaklanabilir ve fobinizden uzaklaşabilirsiniz. 

Konuşma Alanına Hakim Olma

Toplulukta konuşma fobisi ile yüzleşmek için öncelikle bulunduğunuz ortamı benimsemeniz ve kendinizi oranın bir parçası olarak görmeniz gerekir. Bunun için mümkünse öncesinde konuşma yapacağınız mekanı gezebilir, kürsüde durabilir ve hatta konuşma pratikleri gerçekleştirerek küçük bir simülasyon turu yapabilirsiniz. Ortam hakimiyetini biraz daha ileri seviyeye taşımak için yakın arkadaşlarınızı veya güvendiğiniz kişileri seyirci olarak çağırabilir, onlara konuşma pratiği de yapabilirsiniz. 

Nefes Üzerinde Çalışma

Nefes egzersizleri, topluluk önünde konuşma fobisi olan kişilerin bedenlerini ve ruhlarını sakinleştirmelerine büyük ölçüde katkı sağlayabilir. Konuşma öncesinde kaygı hissettiğiniz anda derin ve yavaş bir şekilde nefes alarak belli bir ritme girmeye odaklanmayı deneyebilirsiniz. Vücudunuzun gevşediğini ve tekrar net bir şekilde düşünebildiğinizi hissedene kadar nefes egzersizlerine devam edebilirsiniz.

Bolca Konuşma Pratiği Yapma 

Pek çok iletişim uzmanı etkili ve iyi bir konuşmacı olmanın bolca pratik yapmaktan geçtiğini belirtir. Özellikle toplum içinde konuşamama sorunundan muzdaripseniz fırsat bulduğunuz her an konuşma pratiği yapmanız rahatlama ve gevşeme için oldukça önemlidir. Hatta konuşma pratiği sırasında aynanın karşısına geçebilir ve sesinizi kayıt altına alarak geliştirmeniz gereken bölümlerin üzerinde daha fazla çalışabilirsiniz. 

Acele Etmeden Yavaş Konuşma 

Hızlı konuştuğunuzda nefes alma düzeniniz değişir ve stresinizi kontrol alma güçlüğü yaşamaya başlarsınız. Ayrıca hızlı konuşma nefes nefese kalarak ağzınızın kurumasına da neden olabilir. Bunların hepsi toplulukta konuşma fobisi olan kişiler için kaygı düzeyini artırma olasılığı anlamına gelebilir. Bunun yerine yavaş ve kontrollü bir şekilde konuşma yapmaya odaklanmanızda fayda vardır.  

Topluluğun İlgisini Çekme

Bir konuşmayı ilgi çekici ve interaktif hale getirmeden kalabalıkların dikkatli bir şekilde sizi takip etmelerini sağlamak zordur. Bu nedenle konuşma yaparken uzun monologlar yerine kitleyi de işin içine katabilecek eğlenceli molalar verebilirsiniz. Karşınızda sizi ilgiyle takip eden kişilerin olması konuşma sırasında daha rahat ve iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Konuşmanın kapsamına ve kitleye göre bağ kurabilecek çeşitli fikirler geliştirebilirsiniz. 

Siz de topluluk önünde konuşma fobisinden muzdaripseniz yukarıdaki önerileri uygulayarak kaygılarınızı azaltabilir ve hayatın hemen her alanında başarı için gerekli olan özgüveninizi önemli ölçüde artırabilirsiniz. 

Konu Hakkında

İlgili Yazılar