Multitasking (Çoklu Görev) Nedir? Zararları ve Alınabilecek Önlemler
Nisan 5, 2023

Multitasking (Çoklu Görev) Nedir? Zararları ve Alınabilecek Önlemler

Son zamanlarda karşımıza sıkça çıkan kelimelerden biri de multitasking. Çoklu görev yapmak anlamına gelen bu kavrama göre hareket edildiğinde, bazı durumlarda aynı anda veya kısa bir süre içerisinde birden fazla iş yapmak zannedildiği kadar verim sağlamayabilir. Özellikle iş yaşamında zamandan tasarruf etmek esastır ve çalışanlara çok fazla görev yüklenebilir. Ancak maalesef multitasking verimliliği olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. 

Multitasking Neyi İfade Eder? 

Multitasking günlük hayatta sıkça kullanılan bir yöntem olarak görülebilir. Örneğin, toplantı esnasında mailleri yanıtlamak, araç kullanırken telefonla konuşmak ya da proje üzerinde çalışırken iş arkadaşına farklı bir konuda bilgi vermek gibi durumlar multitasking tanımına uyar. Fakat, aynı anda birçok iş yapmak verimliliği artırmak yerine tam tersine dikkat dağılmasına ve hata payının artmasına neden olabilir. Multitasking yapmak sanılanın aksine zamandan tasarruf etmek yerine aynı işler için daha çok zaman kaybedilmesine neden olur. Bu nedenle, multitasking yapmak yerine, işlerin doğru bir şekilde organize edilmesi ve tek tek yapılması daha doğru bir yöntem olarak görülebilir.

Multitasking Zararları Nelerdir?

Multitasking, hepimizin kısa zamanda daha fazla iş yapma amacıyla yöneldiği bir durumdur. Zamanın hızına ayak uydurmak için başvurduğumuz multitasking, daha verimli olmak adına tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Ancak bu yöntemin hem performansa hem de kaliteye çok fazla zararı olabilir. Multitasking yapmanın amacı daha başarılı olmaktır ve ciddi bir sorunla karşılaşılmadığında zararları genellikle görmezden gelinir. Çoklu görev yapmanın ise birçok dezavantajı olabilir.

Beyin Fonksiyonlarını Yavaşlatır

Multitasking yapmak, zaman kazandırmak yerine tam tersi bir sonuç verir. Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalıştığımızda, dikkatimizi dağıtır ve yavaşlarız. Bu, odaklanma ve konsantrasyon güçlerimizi kaybetmemize neden olur. Sonuç olarak, hız kazanmak isterken tam tersine yavaşlar ve boş yere zaman kaybederiz. Bunların yanı sıra multitasking, beynimizin doğal yapısına da aykırıdır.

Nörobilim uzmanlarına göre, beyin tek bir işe odaklanma yeteneğine sahiptir. Beyin, ikinci bir göreve başladığında, ilk görevi tamamen unutup tamamen ikinci göreve odaklanır. Bu da pek çok işi aynı anda yapma eğiliminin beynin dopamin hormonu salgılamasına neden olmasına neden olur. Örneğin, mesaj göndermek, telefona bakmak ya da araba kullanırken başka bir işle uğraşmak, beynin kendini ödüllendirme sistemini devreye sokar. Bu da beynin aynı anda birden fazla iş yapmayı, kötü bir alışkanlık haline getirmesine neden olabilir.

Verimliliği Ciddi Oranda Düşürür

Çoklu görev yapma eğilimimiz, daha verimli olma isteğimizle ortaya çıkıyor gibi görünebilir. Ancak bu yaklaşım verimliliğimizi artırmak yerine tam tersi şekilde ciddi oranda düşürür. Çok fazla işi aynı anda yapmaya çalıştığımızda, ne tam olarak odaklanabiliriz ne de elimizdeki işleri zamanında tamamlayabiliriz. Örneğin, teslim etmeniz gereken bir işle meşgulken, bir yandan da ufak tefek işlere odaklanmak, sosyal medya, mail cevaplama veya iş arkadaşlarınızın sorularına yanıt vermek gibi davranışlar, verimlilik seviyenizi ciddi oranda düşürür. Akşam olduğunda ise “Tüm gün çalıştım ama yine de işleri bitiremedim!” şeklinde düşünebilirsiniz. Bunun neden işte multitasking’tir.

Strese Neden Olur

Birden fazla işin aynı anda yapılması, tamamlanması gereken işlerin sürekli gecikmesine neden olur. Aynı anda birçok işin yapılması sonucu ortaya çıkan hatalar da stres sebebidir. Çünkü elinizdeki işi tamamlayamazsınız ve işler gün içinde birbirine karışır. Bir dizi işin aynı anda yapılmasına çalışırken, yapamadığınızı görmeniz gerginliğinizi artırır. Oysa ki, işlerinizi tek tek yaparak ve tamamlayarak, hem başarıyla tamamlanan görevlerinizle mutlu olabilir hem de odaklanabildiğiniz için verimli çalışabilirsiniz.

Multitasking için Alınabilecek Önlemler

Stresten olmaktan beyin fonksiyonlarının zarar görmesine kadar pek çok probleme neden olan multitasking yapmaktan kaçınmak için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

 

  • Birden fazla işi aynı anda yapmanın başarı göstergesi olmadığını unutmayın.
  • İşlerinize öncelik verin ve bir işi tamamlamadan başka birine geçmeyin.
  • Her gün için ajandanıza veya planlayıcınıza uygun miktarda görev ekleyin ve yoğun programları düzenleyin.
  • Çalışırken dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın, telefonunuzu sessize alın ve bildirimleri kapatın.
  • Çalışma alanınızı sessiz tutun ve eğer gerekirse çevrenizdeki insanları uyarmaktan çekinmeyin.

 

Özellikle yoğun iş günlerinde farkında olmadan multitasking yapmanız olağandır. Ancak bazı dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırarak ve planları günlük olarak gözden geçirerek multitasking’in önüne geçebilirsiniz.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar