Korkuları Yenmenin 7 Yolu
Kasım 21, 2022

Korkuları Yenmenin 7 Yolu

Kişisel gelişim ve başarı söz konusu olduğunda korkunun üstesinden gelmek çok önemlidir. “Hayır” demeye cesaret edemediğinizde, sınır koymadığınızda ve en önemlisi çatışmadan kaçındığınızda, kaygı ortaya çıkar. Bu şekilde pek çok fırsatı kaçırabilirsiniz ve bu kişisel gelişiminizle aranızda duran büyük bir sorun haline gelebilir.

Hepimiz korku hissederiz ve korkmak normaldir. Ancak korku bizi kontrol ettiğinde tüm kontrolü kaybederiz. Bu da önemli konularda yanlış kararlar almaya dahi yol açabilir. Sonuç olarak hüsrana uğrar, özgüvenimizi kaybeder ve mutsuz hissederiz. Bununla birlikte korku, her zaman gerekli bir duygudur, çünkü kontrol altında tutabildiğinizde fayda sağlar. Bu nedenle korkularınızla nasıl baş edebileceğinizi öğrenmenize yardımcı olan korkuyu yenme yolları mevcuttur. Siz de küçük adımlarla başlayarak korkularınızın size engel olmasını önleyebilirsiniz.

Korku Nasıl Yenilir?

Korku bizi uyarmak ve kayıptan korumak için vardır. Örneğin hasta olmaktan korkmak, belirli durumlarda önlem almamıza yardımcı olur ve bu şekilde korunuruz. Yani korkunun temel işlevi, mevcut durumumuzu korumaktır. Bu yüzden korku, alıştığımız rahatlık alanımızda kalmamızı sağlar. Ancak, bu her zaman akıllıca olmayabilir. Çünkü cesaret gelişim sürecinde büyük rol oynar ve korku hissi cesaretinizi kırabilir.

Korkunun üstesinden gelmede işe yaramayan bazı metotlar da vardır. Örneğin, korkuyu görmezden gelmek, bu yöntem sadece korkularınızı sadece güçlendirir. Korku bir duygudur ve duyguların sadece iki şeye ihtiyacı vardır: tanıma ve kabul etme.

Korkuyu görmezden gelmek, onun üstesinden gelmenize yardımcı olmaz. Duygular dalgalar gibidir, gelirler ve giderler. Bu nedenle korkularınızı görmezden gelirseniz şiddetlenebilir ya da beklenmedik bir anda ortaya çıkabilirler. Bunun için savaşmayı öğrenmeniz gerekir. Siz de “Sürekli korkuyorum ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsanız, şu yöntemlerden faydalanabilirsiniz:

1- Korkuyu Tanıyın ve Adlandırın

İnsan doğası gereği bilmediğinden korkar. Örneğin karanlıktan göremediğimiz ve ardında ne olduğunu bilmediğimiz için korkarız. Bilmediğiniz şeylerden kaçınamaz veya kontrol edemezsiniz. Bu nedenle ilk adım, korkunuzu tanımlamak ve adlandırmaktır. Korku yaşadığınızı kabul etmek iyi başlangıçtır.

2- Korkuya İzin Verin

Bu korkutucu gelebilir, ancak korkuya izin vermeliyiz. Hissetmek istemezsek korkunun üstesinden gelemeyiz. Bu yüzden hissetmek çok önemlidir. Korkuyu kabul ederek ve gözlemleyerek tanırız ve benimseriz. Bildiklerimiz artık bizi korkutmaz. Ayrıca korkuyu kontrol etmeyi öğreniriz.

3- Doğru Şekilde Nefes Alın

Düzenli ve kontrollü nefes almak kaygıyı azaltır. Diyaframdan ve yavaş yavaş nefes almak sakinleştirici bir egzersizdir. Bu, kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlar ve korkunuzla daha iyi başa çıkabilirsiniz. Örneğin yoga, nefes alma tekniklerine odaklandığı için bu konuda yardımcı olabilir.

4- Düşüncelerinize Meydan Okuyun

Artık beyninizi sakinleştirdiğinize göre düşüncelerinizi sorgulamaya başlayabilirsiniz. Sakince düşünmek, daha mantıklı hareket etmenize ve korkunuz konusunda olumlu kararlar almanıza yardımcı olur.

Korkularınızın neyle ilgili olduğunu öğrenin. Kafanızdaki endişeli düşünceler gerçekten doğru mu yoksa farklı yönlerden bakabilir misiniz? Bu düşüncelerin farkına vararak bir perspektife oturtmayı başarabilirsiniz. Bu kaygıyı azaltmanın en iyi yoludur. Örneğin, işvereninizden eleştiri almaktan korkuyor ve bu eleştirinin büyük sonuçları olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Bu eleştirilerden nasıl faydalanacağınızı düşünebilirsiniz. Endişenize bu şekilde bakmak, kaygı bozukluğunuzun düşünce kalıbını kırmanıza yardımcı olabilir.

5- Küçük Adımlar Atın

Korkuların üzerine gitmek gerekir, fakat bu kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Mantıksız korkular sizi en çok sevdiğiniz şeyi yapmaktan ve hayallerinizi gerçekleştirmekten alıkoyar. Ancak korkularınızla yüzleşmek için atacağınız küçük adımlar, uzun vadede büyük değişikliklere yol açabilir. Çünkü her şeyi tek seferde başarmak zorunda değilsiniz. Küçük başlangıçlar hata yapmanızı önlemek için de iyi bir yöntemdir.

6- İletişim Kurma Becerinizi Geliştirin

Yalnızlık en büyük korkulardan biridir ve çoğu kişi yalnız kalmaktan korkar. Bu nedenle başkalarını incitmek ve hayal kırıklığına uğratmak istemeyiz. Bazen bencil olduğumuzu düşünmemeleri için başkalarının istediğini yaparız ve kendimizi yok sayarız. Ancak bu durum kendi benliğinizi arka plana atmanıza neden olabilir. Bu aşamada iletişim kurmayı öğrenmek oldukça önemlidir. Fikrinizi ve sınırlarınızı başkalarını kırmadan da ifade edebilirsiniz.

7- Eyleme Geçin

Son adım eylemdir. Harekete geçerek kendimize cesaretli ve güçlü olduğumuzu hatırlatırız. Bu nedenle eylem çok önemli bir adımdır. Hissederek veya düşünerek değil, yaparak daha fazla özgüven kazanırız.

Korkularınızı yendiğinizde pek çok kazanım elde edersiniz. Örneğin kendinize daha çok güvenirsiniz ve artık kendinizi kanıtlamak zorunda hissetmezsiniz. Kendinizi eskisine göre daha güçlü hissedersiniz, çünkü korkunuzun kontrolü artık sizdedir. Daha fazlasını başarmak için daha fazlasını yapmaya cesaret eder ve üstlenirsiniz. Başkalarıyla daha iyi iletişim kurmaya başlar ve önünüze çıkan fırsatları değerlendirerek gelişiminizi sürdürebilirsiniz. Çünkü korkulardan kurtulmak sizi daha dirençli ve özgüvenli hale getirir. Ancak buna gerçekten inanmanız gerekir.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar