Girişimcilerin Okuması Gereken Kitaplar
Kasım 16, 2022

Girişimcilerin Okuması Gereken Kitaplar

Girişimciler bilgilerini sermaye olarak kullanarak fikirlerini hayata geçirirler. Bilgi sermayesini artırmaları için girişimcilerin okuması gereken kitaplar vardır. Bu kitaplar sizinle aynı yoldan geçmiş, aynı çabaları sarf etmiş kişiler ile olan ortak hikâyenizi anlatır. Örneğin; ‘’Asla Yalnız Yeme’’ kitabı ABD’de çok satanlar arasında yer almış, ilişkinin gücü ve tanıştığınız onca insanın arasından bazılarının sizi hedefinize ulaştırma konusunda nasıl yardımı dokunabileceğini anlatır. Bu tarz girişimcilik ile ilgili kitaplar yön gösterici olabilir. Bazen düştüğünüzde size destek bazen işler iyi giderken sonrası için yeni hamleler yapmanıza yardımcı olur. Girişimci olmak isteyen insanlarda öncelikle hedeflere ulaşmayı sağlayacak motivasyon olmalıdır. 

Girişimcilerin Okuması Gereken Kitaplar

Girişimciler veya girişimciliğe yeni adım atacaklar için farklı girişimcilik hikâyelerini okumak değişik bir bakış açısı kazanmak için önemlidir. Girişimci denildiğinde kurumsal çalışma şartları dışında birikim ve yeteneğini bir iş kolu olarak kullanan insanlar akla gelmelidir. Başarılı girişimcilerde adanmışlık, işe olan tutku, kararlılık çok fazla gözlemlediğim özelliklerden bazılarıdır. Motivasyonunuzu daima koruyacak ve size yol gösterecek birkaç girişimcilik kitapları önermek isterim:

Kendi Kendine MBA: Eğitim aktivisti olarak tanıtınlan Josh Kaufman tarafından yazılan kitapta üretme, verimli olma, pazarlama, müzakere, satış gibi birçok konu ele alınmıştır. Hedefinize ulaşırken elinizdeki becerilere hangi aşamada ve nasıl kullanabileceğinizi bu kitaptan deneyimleyebilirsiniz.

İknanın Psikolojisi: Bu kitapta yazarın deneyimlerden faydalanarak hem işiniz hem de sunduğunuz hizmetler konusunda karşı tarafı ikna etmenin yollarını anlatır. Bu kitaptan sonra ikna kabiliyetinizdeki iyileşmeye siz bile inanamayacaksınız.

A’dan Z’ye Pazarlama: Bir yeteneğiniz var ve bununla ilgili çok fazla araştırıp bilgi sahibi oldunuz diyelim ki. Bilgileriniz müthiş olsa bile karşı biriyle etkileşime geçmediğiniz sürece bir anlam ifade etmez. Bu kitap size satış, ürün veya hizmetinizi karşı tarafa nasıl sunmanız gerektiği konusunda yardımcı olur.

Mor İnek: Girişimciler için kitaplar listesinde mutlaka listelenen Mor İnek; girişimcilik yolunda nasıl farklı olacağınızı ve size neler sağladığını anlatır. Kitabın yazarı mor renkli bir ineğin diğer ineklerden hemen ayırt edilebileceği metaforu ile farklı sektörlerden “Mor İnek” tarzı girişimcilik örnekleri de sunuyor.

Outliers: girişimcilik yolunca bazı insanların neden başarılı olduğunu öğrenmek mi istiyorsunuz? Outliers başarılı insanların yaptıklarını, alışkanlıklarını, cekincelerini size sunarak giriimcilik hususunda sizlere tüyolar tavsiye ediyor.

Google Nasıl Yönetiliyor?: Çok satanlar arasında yer alan kitap dünya devi olan bir şirketi enine boyuna masaya yatırarak başarmanın altın kurallarını söylüyor.

Zengin Baba Yoksul Baba: girişimcilerin en çok çekindiği maddi düşüncelerden biri yüksek bir finans sermayesinin olması gerektiğidir. Fakat bu kitapta yazar size aktif yatırım yapmanın nasıl olduğunu ve getirilerini paylaşıyor.

80/20 İlkesi: Girişimciler için kitaplar önerirken dünya üzerinde de kabul görmüş faydalı kitapları paylaşmaya çalıştım. 80/20 İlkesi kitabı dünya üzerinden en çok satılan girişimcilik kitapları arasında yer alır. Kitap neden-sonuç ilişkisini doğru kurmanıza ve olaylara daha geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olarak girişimci ruhunuzu destekler.

Yalın Startup: Girişimcilikte kısıtlı kaynakların verimli kullanımını ve başarıya ulaşmakiçin sürekli inovasyon gerekliliğini anlatan bu kitabı da okumanızı öneririm.

Girişimcilik Kitapları Okumanın Faydaları

Girişimcilik kitapları arasında mutlaka okunması gereken kitapları liste yaparak düzenli şekilde okumanızı öneririm. Girişimcilik adına kitaplar okuyarak oradaki tecrübeleri kendi yolunuza benzetebilir ve olumlu düşünceler geliştirebilirsiniz. Bu kitaplar size yolun başında yaşayabileceklerinizin bir simülasyonunuz göstererek karar verme mekanizmasınıı geliştirir. Genellikle kitaplarda başarılı insanlar yer aldığı için onların hikayeleri sizi motive de edebilir. Başarmış insan hikâyeleri okuyarak hedefe gitme konusunda daha istekli olabilirsiniz. Ayrıca hem ülkemizdeki hem de dünyadaki girişimcilik örneklerini derinlemesie inceleyebilir dinamikleri bularak kendi girişimcilik hikâyenizi inşa etmeniz kolaylaşır.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar