Girişimciyi Başarısızlığa Götüren Hatalar
Aralık 14, 2022

Girişimciyi Başarısızlığa Götüren Hatalar

Girişimcilik birçok açıdan zorlu ve meşakkatli bir iş sahasıdır. Birden fazla parametreyi hesaplayarak iş kurmak ve kâr beklentisi içerisinde bulunmak oldukça kırılgan ve riskli bir durum. Ülkemizde ve dünyada girişimlerin neredeyse yarısından fazlası başarısızlıkla karşılaşır. Benim gözlemlerime ve deneyimlerime göre girişimlerin başarısız olmasının birden fazla nedeni var.

Girişimcinin süreç boyunca yaptığı hatalar iş modelinin kısa sürede verimsiz kalmasına ve daha fazla devam edememesine yol açar. Girişimciyseniz benim size önerim; başarısızlıkla karşı karşıya kalmamak için sağlam bir iş planı, verimli sermaye, rakip ve pazar analizi gibi unsurlar üzerinde durduktan sonra uzun süreli ticari modelleri üretmeli, aynı zamanda doğru ortaklar edinmeye de dikkat etmelisiniz.

Girişimcilerin Başarısızlık Nedenleri

Girişimcileri başarısızlığa götüren hatalar arasında benim de gözlemlediğim birden fazla neden mevcut. Herhangi bir iş modelinin verimsiz kalmasında girişimci tarafından yapılan hatalar ve içinde bulunulan pazarın faktörleri de etkili. Gelin, girişimlerin kısa sürede başarısız olmasında etkili olan bazı nedenlere birlikte göz atalım, böylece sizler de neler yapmamanız gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Sermaye Yetersizliği

Her ölçekten girişimin hayata geçirilmesi için değişken bir sermaye gerektiğine inanıyorum. Girişimciyi başarısızlığa götüren yaygın hatalardan birisi olan sermaye yetersizliği iş modelinin kısa sürede verimsiz kalmasına ve belirlenen planın işe yaramamasına yol açar. Girişimcilere tavsiyem iş modellerini hayata geçirmeden önce gerekli sermayeyi sağlamaya önem göstermeleri. İş modellerinin verimli olabilmesi için ihtiyaç duyulan sermaye birçok farklı yöntemle hesaplanabilir. Girişimciler seçtikleri iş modelindeki parametrelere göre ortalama olarak ne kadar büyüklükte bir sermayenin iş modelini yürütebileceğini de öğrenebilir.

Yetersiz Hazırlık 

Girişimcilerin başarısız olmasına yol açan bir diğer neden ise yetersiz hazırlıktır. Bir iş modeli oluşturmak için çalışmalara başladıysanız, öncelikle içinde bulunduğunuz pazarın aktörlerini, rakiplerinizi, tüketici ya da kullanıcı kitlesini detaylı bir şekilde analiz etmelisiniz. İş modelinin faaliyet göstereceği bölgedeki tüketici davranışları, hedef kitle tabanları ve ticaret alışkanlıkları girişimci için önem taşır. Bunun gibi parametreleri göz önüne almadan yapılan girişimlerin kısa sürede başarısızlığa uğradığını hemen hemen hepimiz biliyoruz.  

Kısa Sürede Vazgeçmek 

Genel olarak kısa sürede çok para kazanmak isteyen girişimciler bir süre sonra bekledikleri kâr getirisini elde edemeyince girişimi sonlandırmayı amaçlar. Benim düşünceme göre, iş modeli ne olursa olsun her yeni girişimin para kazandırması için bir süre boyunca pazarda bulunması ve sağlam bir altyapıya sahip olması önem taşır. 

Kısa sürede vazgeçerek girişimi sonlandırmak, ilerleyen dönemlerde beklenen kâr getirisini oluşturabilecek potansiyeli olan verimli iş modellerini ortadan kaldırabilir. Girişimciler yine kâr beklentisi içinde kalmayarak girişimin sağlam ve kendi kendine yeten bir altyapıya sahip olması için çalışmalı diye düşünüyorum.

Nakit Akışı Sorunları 

Nakit akışı tablosu her iş modelinin titizlikle hazırlaması gereken olmazsa olmaz araçların başında gelir. Nakit akışı tablosu temel olarak iş modeli içerisindeki nakit varlıkların tespit ve kaydını amaçlar. Şirketlerde, işletmelerde gelir ve gider kalemleri nakit akışı tablosu ile kayıt altına alınır. İş modellerinde nakit akışının kontrol altında tutulmaması ve herhangi bir aksiyon öncesinde göz önüne alınmaması beraberinde olumsuz durumlara zemin hazırlar. 

Benim tecrübelerime göre nakit akışı sorunları, her ölçekten girişimcinin önem göstermesi gereken konulardan birisidir. Nakit akışı sorunlarından kaçınmak için iş modellerinde finansal tablolar sıklıkla kontrol edilmeli, bu alandaki işlemler bir uzman eşliğinde gerçekleştirilmeli ve iş modelinin kullanabileceği nakit rezervi bulundurulmalıdır. 

Kaliteli İnsan Kaynağına Sahip Olmamak

İş modellerinin ayakta kalarak beklenen verimi oluşturabilmesi için her türlü elementinin mümkün olan en iyi şekilde işlemesi önem taşır. İnsan kaynakları, girişimcilerin süreç boyunca başarı elde edebilmek için dikkat etmesi gereken noktalardan birisidir. İş modelinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte kaliteli ve yeterli insan kaynağı temini gerçekleştirilmelidir. Gereğinden fazla insan kaynağı iş modelinin işleyişine ve sermayesine zarar verir. Aynı zamanda niteliksiz insan kaynağı da iş modellerinin verim elde edebilmesini olanaksız kılar. 

Zamana Göre Hareket Etmemek 

Zamana göre hareket etmemek ülkemizde ve dünyada sıklıkla karşılaşılan bir girişimci hatasıdır. Girişimcilerin iş modeli oluştururken günümüz şartlarını göz önüne alarak çalışmalar yapması önem taşır. Bu nedenle sizlere önerim, içinde bulunduğumuz dönemin tüketici tabanına, ticaret ve kullanım alışkanlıklarına, rakiplerinize ve hedef kitlenize ne sunduğunuza dikkat ederek iş modeli oluşturmanız.

Doğru Partner Seçmemek 

Doğru ortak seçmemek girişimciyi başarısızlığa sürükleyen en büyük nedenlerden biridir. İş modeli oluşturulurken girişime faydası olabilecek bilgi ve tecrübeye sahip kişi ya da kurumlar ortak olarak seçilmelidir. Girişimci iş modelini kusursuz bir şekilde kurmuş olsa da yanlış partnerler kısa sürede bütün çalışmaların boşa çıkmasına yol açabilir. Fakat yanlış aksiyonların iş modelinin sekteye uğramasına ve pazardaki bütünlüğünü, sağlam altyapısını kaybetmesine zemin hazırlayacağını düşünüyorum.

Tek Başına Hareket Etmek 

Kusursuz bir iş modeli bulduğunu düşünen girişimcilerin büyük bir bölümü bütün süreçleri üstlenerek girişimi tek başına yönetmek isteyebilir. Girişimler büyüdükçe daha fazla çalışana ihtiyaç duyulur, zira artan talebe tek bir kişinin cevap verebilmesi mümkün değildir. Girişimcinin bütün süreçleri tek başına yönetmek istemesi ilk etapta verimli görünen büyümenin, ihtiyaçlara cevap verilemediği için kısa sürede düşüşe geçmesine yol açabilir. Bu nedenle bana göre mutlaka alanında başarılı, çalışma disiplini olan ve projenize sizin kadar inanan yol arkadaşları bulmanız da gerekli noktalardan biri. Girişimciyi başarısızlığa götüren hatalardan uzak durmak ve dünya çapındaki girişimcilerin hangi aşamalardan geçtiklerini araştırmak da size yol gösterebilir. 

Konu Hakkında

İlgili Yazılar