Başarılı Türk Kadın Girişimcilerin Hikayeleri
Ekim 24, 2022

Başarılı Türk Kadın Girişimcilerin Hikayeleri

Girişimci olmak pek çok özelliğin yanında cesaret isteyen bir durumdur. Her şey yolunda gittiğinde girişimcilik, sayısız imkanlarla dolu olmasının yanı sıra olumsuzluk durumunda büyük riskler taşır. İş dünyasında kadınların yaşadığı zorluklar da göz önüne alındığında Türkiye’deki kadın girişimciler başardıkları işler, çalışkanlıkları ve cesaretleri ile tüm kadınlara ilham oluyorlar. Çalışmalarını yakından takip etttiğim bu başarılı kadın girişimcileri sizler için derledim.

demet mutlu


Demet Mutlu – Trendyol: Türk kadın girişimciler arasında “Avrupa’nın Göze Çarpan Genç Liderleri” kategorisine girmeyi başaran tek Türk girişimci olmasıyla Trendyol’un CEO’su Demet Mutlu öne çıkan isimler arasında yer alıyor. En çok alışveriş yapılan e-ticaret sitesi Trendyol şirketini kuran Demet Mutlu aynı zamanda Peak Games oyun platformunun da melek yatırımcısıdır. Demet Mutlu Trendyol girişimine New York Üniversitesi’nde ekonomi ve Harvard Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladıktan sonra atıldı. Bu girişimin değeri kurulduktan sonraki 16 ay içinde 150 milyon dolara ulaşarak Alibaba’dan 350 milyon dolar yatırım aldı. Aldığı yatırımlar sayesinde Demet Mutlu, kurduğu şirketi her geçen gün daha da büyüterek yoluna devam ediyor.

başak taşpınar değim

Başak Taşpınar Değim – Armut.com: Globalde farklı isimlerle hizmet veren armut.com kurucusu Başak Taşpınar Değim çalışmalarını yakından takip ettiğim Türk kadın girişimciler arasında yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezuniyetinin ardından Amerika’da yüksek lisans eğitimi almıştır. Yine Amerika’da birkaç farklı şirkette çalışıp Türkiye’ye dönmüş ve armut.com’u hayata geçirmiştir. Hizmet sektörünün pek çok farklı alanında profesyonellerle müşterileri başarılı bir şekilde buluşturan platform, kısa sürede kendini katlayarak büyüyen bir şirkete dönüştü.

 

gamze cizreli big chefs

Gamze Cizreli – Big Chefs: Ankara’da başlayıp dünya çapında bir restoran zincirine ulaşan Big Chefs’in kurucusu Gamze Cizreli, Diyarbakır’da doğmuş, çocukluk ve gençlik yıllarını Ankara’da geçirmiş ve yine burada ODTÜ işletme bölümünden mezun olduktan sonra yiyecek içecek sektörüne restorancılıkla başlamıştır. Güzel bir ekip kurarak işe başlaması beraberinde başarıyı da getirmiştir. Ekibinin en önemli üyeleri olan aşçılarına ithafen Big Chefs adı ile yola çıkan restoran Türkiye’nin yanı sıra Dubai, Suudi Arabistan, Almanya, Bahreyn ve daha pek çok ülkede şubeler açarak dünya çapında bir Türk restoranına dönüşmüştür.

 

hande çilingir

Hande Çilingir – Insider: Londra Ekonomi Okulu mezunu olan Hande Çilingir, üniversite eğitiminden sonra farklı girişimlerde bulunmuş ve daha sonra ikinci girişimi olan Insider’ı kurmuştur. Firmaların gelişimleri için yapay zeka ile veri analizi yaparak öngörülerde bulunan platform aynı zamanda müşteri ilişkilerinin de daha sistematik bir şekilde yürütülmesini sağlar. Platform kurulduğu zamandan bu yana pek çok yatırımcının gözdesine dönüşmüş ve Google, Instagram, Whatsapp gibi popüler sosyal medya kuruluşlarının yatırımcısı olan Sequoia Capital tarafından yatırım yapılan ilk Türk firması ünvanını elde etmiştir.

 

ebru baybara demir

 

Ebru Baybara Demir – Cercis Murat Konağı: Turizm eğitimi alan Ebru Baybara, birçok kadını bir araya getirerek Mardin’in turizm dönüşümünü başlatan Cercis Murat Konağı’nı kurmuştur. Bölge kadınları ile giriştiği bu proje, kadın emeği ile hazırlanan yöresel lezzetlerin sunulduğu çekici bir mekan olmuştur. Ebru Baybara ve beraberindeki kadınlar sayesinde turizm açısından gelişen Mardin, Cercis Murat Konağı’nın kuruluşundan sonra daha fazla ziyaretçi almaya başladı.

 

başak süer

 

Başak Süer – Givin: Boğaziçi Üniversitesi’nde siyaset bilimi eğitimi alan Başak Süer, bir süre kurumsal iş dünyasında çalıştıktan sonra girişimci olmaya karar vermiştir. Her türlü eşyanın bağış karşılığı satın alınabildiği bir sistem oluşturmak amacıyla Başak Süer, Ali Aksakarya ile Givin platformunu hayata geçirmiştir. Givin müşterileri yaptıkları tüm alışverişlerle ve aldıkları hizmetlerle hem kendi ihtiyaçlarını karşılayıp hem de başkalarının ihtiyaçlarına yardımcı olabilme imkanına sahip olur. Platform sayesinde TOG, Tohum Otizm Vakfı, KAÇUV, TOÇEV, Koruncuk, TEGV gibi pek çok kurumun bağışlarının artırılmasına katkıda bulunmuştur.  

 

Türk kadın girişimci örneklerine bakıldığı zaman yalnızca bireysel başarı hikayeleri olmaktan çıkarak, kadınların dayanışma içinde bir bölgenin kalkınmasına vesile olduğu ya da dünya çapında istihdam sağlayarak pek çok kişinin kazanç elde ettiği şirketlerin oluşum hikayelerine dönüşmüştür. Başarıları ve yaşamları ile Türk kadın girişimcilerin her yaştan kadına ilham vererek hem kadınların hem de Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sunmaya devam edeceğine inanıyorum. 

Konu Hakkında

İlgili Yazılar