Agile(Çevik) Proje Yönetimi Nedir?
Ocak 15, 2023

Agile(Çevik) Proje Yönetimi Nedir?

Yeni bir ürün veya hizmet geliştirmek ve başarılı bir şekilde pazarlamak kolay değildir. Özellikle günümüzün hızlı değişen dünyasında, yeni bir ürün veya hizmet piyasaya sürüldüğünde talebin arzı geride bıraktığı çok sık görülen bir durumdur. Bu nedenle, bir ekip ve kuruluş olarak bu değişikliklerle başa çıkmanın bir yolunu bulmanız gerekir. Agile ya da diğer adıyla çevik proje yönetiminin tam da bu hususta bir çözüm olabileceğini düşünüyorum. Çünkü çevik proje yönetimi geleneksel yönetimde çözümsüz kalan değişkenleri de ele alır ve projenin aksamaması ve başarılı olması için geliştirmenize yardımcı olur. Bu nedenle siz de uyarlanabilir proje yönetimi hakkında daha fazla bilgiye sahip olup, projelerinizin geleceğini şansa bırakmak istemiyorsanız Agile proje yönetimini tercih edebilirsiniz. Gelin proje geliştirme yönetimine çevik bir bakış açısı getiren Agile proje yönetimine birlikte göz atalım.

Agile Proje Yönetim Metodolojisi

Geleneksel yöntemlerle proje başlangıcında sonuç, ön koşullar ve diğer hususlar ayrıntılı olarak ortaya konur. Bu başlangıç noktaları daha sonra projenin uygulanması sırasında sabitlenir. Ancak pratikte özellikle uzun teslim süresi olan projeler için yeterince iyi bir yöntem olmayabilir. Proje sırasında düzenli olarak yeni gereksinimler ortaya çıkar. Bu gereksinimler ise kullanıcı organizasyonun proje hedefini orijinal hedefe göre ayarlamasını gerektirir. Ancak tüm proje yönetimi klasik bir şekilde belli başlı çerçevede ilerlediği için değişkenlere ayak uydurmak neredeyse imkansızdır. Çevik proje yönetiminde ise tüm aşamalarda müdahale şansınız bulunur. Çevik proje yönetimi, projeyi değişkenleri ile ele alır ve değişen bu özellikleri “hayatın gerçeği” olarak kabul eder. Daha sonra ortaya çıkan yeni gereksinimler ve değişkenleri “uyarlanabilir” olarak değerlendirir. Çevik proje yönetiminin benzersiz ve öne çıkan özellikleri şunlardır:

  • İnsanlar ve onların karşılıklı etkileşimi, süreçler ve araçlardan önce gelir.
  • Kapsamlı dokümantasyon üzerinde çalışan yazılımlar kullanılır.
  • Sözleşme görüşmelerinde müşteri ile iş birliği yapılır.
  • Sabit bir plan yerine yenilenebilir planlar yapmak ve değişime anında yanıt vermek önceliklidir.

Buradan da anlaşılacağı üzere Agile proje yönetimi, insanlar arasında iletişimi içeren yinelemeli bir geliştirme yönetimi ve bana göre değişime uyum sağlayarak işe yarayan sonuçlar elde etmenin anahtarıdır.

Değişen İhtiyaçlara Cevap Veren Agile Proje Yönetimi

Geliştirme süreçlerine yönelik çevik yaklaşım, farklı bir proje yöntemi de gerektirir. Amaç, proje ekiplerinin müşteri ihtiyaçlarını ortaya çıkarması ve projenin yeterliliğini belirleyebilmesidir.  Bu aşamada proje ekipleri, son kullanıcılar için kısmi sonuçlar üzerinde çalışır. Bu şekilde, sonucun gerçekten gereksinimleri karşılayıp karşılamadığı belirlenebilir. Ardından bir sonraki yinelemenin sonucunun ne olması gerektiği konusunda anlaşmaya varılır. Böylece projeler, değişen ihtiyaçlara yanıt verir. Bu nedenle Agile proje yönetiminin odak noktası takım çalışması ve liderliktir.

Agile Proje Yönetimi Araçları Nelerdir?

Çevik bir proje yaklaşımı, yinelemeler olarak adlandırılan sabit bir bütçe ve sonuçla tanımlanmış ve maksimum 6 haftalık dönemlerde geliştirme ile karakterize edilir. Her iterasyonun başında kullanıcı ile birlikte hangi ürünlerin geliştirileceği yeniden belirlenir. Her yinelemeden sonra ise gerçekten üretime alınabilecek ürün ya da parçası ortaya çıkar. Bununla birlikte bundan daha farklı aşamalar ve bu aşamalarda kullanılan araçlar mevcuttur. Bu sayede her aşamanın ayrı olarak takip edilmesi ve aynı anda tüm proje yönetilmediği için bütçe tasarrufu da sağlanması mümkündür. Peki Agile proje yönetimi araçları tam olarak nedir ve ne işe yarar? 

Proje yönetiminde geleneksel olarak bir dizi kontrol aracı kullanılır. En sık kullanılanlar ise kapsam, maliyet, zaman ve kalitedir. Geleneksel proje yönetimi, tüm bu çıkarları kontrol altında tutmaya çalışır. Daha sonra bunu gerçekleştirmek için ne kadar zamana ve paraya ihtiyaç duyulduğu belirlenir. Geliştirme esnasında önceden belirlenmiş bu sınırlar içinde kalmak oldukça önemlidir. Ancak proje sırasında kapsam değişebilir, çünkü her şey önceden net değildir ve öngörülemeyen sorunların ortaya çıkması muhtemeldir.

Çevik proje yönetimi araçları ise başlangıç kapsamına göre/ürün vizyonu, bütçe, zaman ve kalite sabittir. Böylece kapsam, öngörülemeyen konuların veya değişkenlerin ele alınabileceği bir araç haline getirilir. Öte yandan Agile proje yönetimi, büyük BT projeleri için gerçekçi çözümler arar. Yaklaşımın başarılı olması için birçok koşulun karşılanması gerekir. Bu koşular ise şöyle sıralanabilir:

  • Geniş çözüm alanı
  • Görev olgunluğu ve yüksek kıdemli geliştiriciler/çalışanlar
  • Oldukça değişken proje gereksinimleri
  • Az sayıda geliştirici
  • Ekip çalışması
  • Deneyimli ve bilinçli BT yönetim organizasyonu
  • Müşteri ve proje lideri arasında iyi bir ilişki

Ayrıca koşul olmasa da Agile proje yönetimi bence Change Management gibi geleneksel proje yönetimi metodolojileri ile birlikte mükemmel çalışabilir. Böylece değişen kullanıcı isteklerinin yönetimi üzerinde daha detaylı çalışmalar yürütülebilir. 

Agile proje yönetimi tüm aşamaları ile son derece kullanışlı ve öngörülebilir bir gelişim süreci  sağlar. En önemlisi ise ürün geliştirmede son kullanıcıların değerlendirmelerine kısa sürede ulaşılması ve değiştirilebilir aşamalardan oluşmasıdır. Böylece çalışmalarınızı sürdürürken bütçe, zaman ve efor tasarrufu da sağlayabilirsiniz.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar