Deprem Çantası Nasıl Hazırlanmalı?
Mart 23, 2023

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanmalı?

Jeolojik konumu nedeniyle büyük deprem felaketlerinin yaşandığı ülkemizde yakın zamanda yaşanan Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen büyük depremler deprem çantası hazırlamak hayati önemini bir kez daha ortaya koydu. Deprem meydana geldikten sonra ilk üç gün (72 saat) boyunca yardımın gelmesi gecikebilir. Bu süreçte yanınızda olan bir deprem çantası sizin hayatta kalmanız için büyük rol oynar.

 “Afet ve Acil Durum Çantası” olarak da adlandırılan deprem çantasının içinde yiyecek ve içeceklerin yanı sıra size gerekli olabilecek evrak ve eşyalar yer almalıdır. Kendiniz ve birlikte yaşadığınız aile üyelerini de hesaba katarak çantanızı hazırlamanız gerekir. Bebekler, yaşlılar, engelli bireyler ve kadınlar için deprem çantasında özellikle bulundurulması gereken bazı ürünler vardır. Kedi ve köpek gibi farklı evcil hayvanlara sahipseniz onlar için de mama ve su almayı unutmayın.

 Deprem çantası hazırlanırken içine yerleştirilen eşyalar kadar seçilen çanta da önemlidir. Sağlam, taşıması kolay, su geçirmeyen ve dayanıklı bir çanta seçerseniz eşyalarınızı korumak daha kolay olur. Çantayı hazırladıktan sonra kolay ulaşılabilir bir yerde muhafaza etmelisiniz. Deprem anında gerilim ve stresiniz artacağı için çantayı almadan dışarı çıkmanız olasıdır. Bu nedenle kapının yanında gözünüzün her daim gördüğü bir yere koyabilirsiniz.

Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?

Deprem çantası hazırlarken aile bireylerinin sayısı ve beslenme ihtiyaçları göz önüne alınarak miktar belirlenmelidir. Çok ağır bir çanta deprem anında size taşırken zorluk çıkarabileceği için “yeterli adet” kavramı çerçevesinde sayıları belirlemelisiniz. 

Gıdalar

Deprem çantasında olması gerekenler arasında ilk sıraya yiyecek ve içecek maddeleri yazılır. Çanta içerisinde uzun süre saklamaya uygun yiyeceklerden seçim yapmalısınız. Bakliyat, konserve gıdalar, vitamin barlar, bisküviler, kuru meyveler, tahin ve pekmez gibi yiyecekler uygundur. Yüksek karbonhidrat, kalori ve vitamin içeren bu yiyecekler aynı zamanda su kaybını önler. Çabuk bozulmaması nedeniyle uzun süre saklanabilir. İçmek için su, meyve suyu gibi ürünleri de deprem çantasına yeterli miktarda dökülmeyecek şekilde yerleştirmelisiniz.

Belgeler

Nüfus cüzdanı, tapu, DASK, ruhsat, pasaport, banka cüzdanı gibi önemli belgelerin fotokopilerini de çantaya eklemelisiniz. Evinizde engelli bireyler gibi sağlık raporu bulunan birisi yaşıyorsa bunun fotokopisi de aralarında olmalıdır. Belgelerin fotokopisini kilitli buzdolabı poşeti içine hava almayacak şekilde yerleştirip saklayabilirsiniz.

Kıyafetler

Günlük hayatta ihtiyaç duyduğunuz iç çamaşırı, çorap gibi giyim ürünlerine ek olarak yazlık ve kışlık kıyafet bulundurabilirsiniz. Yaz aylarında kalın bir kazak konforlu değilken kış aylarında hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle yağmurluk, kazak, hırka gibi kışlık kıyafetlere ek olarak birkaç tişört deprem çantasına eklenebilir.

Kişisel Hijyen Ürünleri

Deprem sonrası bina yıkılmadıysa bile oturulabilir raporu gelene kadar evinize girmemeniz gerekebilir. Bu nedenle muhtemelen suyun kesileceği felaket sonrası dezenfektan, kolonya, sabun, ıslak mendil ve tuvalet kağıdı gibi hijyen ürünlerine fazlasıyla ihtiyacınız olur. Ayrıca kadınlar için hijyenik ped de çantada tutulmalıdır. Bebekli evlerde bez, pudra, ekstra ıslak mendil ve pişik kremi de bu ürünler arasında sayılır.

İlk Yardım Çantası

Deprem sırasında evden çıkarken ya da enkaz altında kalırsanız ilk yardım ekipmanına ihtiyacınız olabilir. Temiz sargı bezi, flaster, gazlı bez, antiseptik solüsyon, yara bandı, ağrı kesiciler, makas, çengelli iğne, medikal eldiven ve suni solunum maskesi gibi ürünler ilk yardım çantasında yer alır.

Uyku Setleri

Deprem çantasında hem az yer kaplaması hem de soğuk hava koşullarında koruyucu olması için uyku seti olarak battaniye ve tulum yer alır. Uyku tulumunu özellikle soğuk iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız eksi derecelere dayanıklı olarak seçmeniz önerilir. Battaniyenin de hacim olarak az yer kaplamasına rağmen ısıtma başarısı yüksek olmalıdır. 

Küçük Aletler

Çakı, çakmak, makas, kağıt, kalem ve düdük gibi küçük aletler boyutlarına rağmen hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle enkaz altındaysanız yerinizi belli etmek için bağırmak zorlanmaa vye nefesi boşa tüketmeye neden olabilir. Bu sebeple iple boyna asılan bir düdük sizin kurtarıcınız olabilir. Ayrıca farklı işler için diğer alet edevatı da kullanabilirsiniz.

El Feneri

Dayanıklı ve uzun ömürlü piller ile birlikte el feneri hatta kafa feneri deprem çantası içine eklenebilir. Deprem sonrası enkaz altında ya da dışarıdayken elektrik kesintisi yaşanırsa aydınlanmak, yerinizi işaret etmek ve işlerinizi yapmak için ışığa ihtiyacınız olur. Bunu el feneri ve kafa feneri ile sağlayabilirsiniz.

Pilli Radyo

Cep telefonu şebekelerinin çekmediği büyük bir felaket sonrası dünyadan haber almak için radyo işlevseldir. Pille çalışan radyo, elektrik ihtiyacı duymadığı için en zorlu koşullarda bile yapılacak anonsları dinlemenizi ve haber almanızı sağlar.

Telefon Şarjları

Cep telefonu ve diğer aletlerinizin şarj edilebilmesi için gerekli aletlere ek olarak powerbank de deprem çantasında işlevsel olur. Dolu halde çanta içine yerleştirilen taşınabilir şarj aleti sayesinde cihazların elektrik olmasa da bataryalarını doldurabilirsiniz.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar