Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?
Aralık 4, 2022

Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

Herkes bir noktada başarısızlık korkusu yaşar. Başarısızlık korkusu, performans göstermeniz gereken veya yargılandığınız her türlü durumda ortaya çıkar. Profesyonel hayatınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve sizi yapmayı sevdiğiniz şeyleri yapmaktan alıkoyabilir. Yine de başarısızlık korkusunu yenmek mümkündür.

Başarısızlık korkusu sıradan vatandaşlardan üst düzey yöneticilere kadar herkes için ortaya çıkabilen bir duygudur. Çünkü sonucu net olmayan durumlarda başarı oranı yüksek olsa bile hiçbir şey net değildir. İş yükü, topluluk karşısında konuşma, vermeniz gereken zor kararlar sizi belirsizliğin içine sürükleyebilir ve başaramama korkusu gibi düşüncelere neden olabilir. 

Başarısızlık korkusu, performans kaygısı ile hemen hemen aynıdır. Tüm korkular gibi bu da düşük benlik saygısından kaynaklanır, ancak altında yatan farklı sebepler de olabilir. Bununla birlikte sebebi ne olursa olsun bu korkunun üstesinden gelmeniz ve sizi başarıdan alıkoyan bu olumsuz duygudan kurtulmanız mümkündür. Gelin başarınızın önünde duran bu engelden kurtulmanız için izlemeniz gereken adımlara birlikte göz atalım.

Gerçekçi Olun

Geleceğinizi veya istediğiniz başarıyı planlarken hedeflerinizi gerçekçi ve özel olarak belirlemeniz önemlidir. Amacınız ‘daha iyi bir çalışan’ olmaksa her şeyi mükemmel yapmak zorunda hissedeceğinizden kaygı yaşamanız olağandır. Bu nedenle “tam olarak ulaşmak istediğiniz şey nedir?” bu konuda spesifik olmanız ve hedefinizin ayrıntılarına odaklanmanız oldukça önemlidir.

Ertelemeyi Bırakın

Ertelemenin performans kaygısıyla çok ilgisi olduğunu düşünmeyebilirsiniz ancak bunun tersi doğrudur. Araştırmalar, erteleme konusunda yüksek puan alan kişilerin performans kaygısında da daha yüksek puana sahip olduğunu gösterir. Bu araştırmalar ne kadar çok ertelersek ertelediğimiz şeyden duyduğumuz korkunun o kadar arttığının bir göstergesidir. Hedeflerimiz hakkında ne kadar endişe duyarsak hedeflerimize ulaşmak için harekete geçmeme ihtimalimiz artar.

Bakış Açınızı Değiştirin

Bir olayın sonucuna odaklandığınızda olumsuz bir bakış açısına sahip olmanız sizi pek çok şeyden alıkoyabilir. Çoğu zaman, bir şey tam olarak beklediğimiz gibi gitmediğinde hemen başarısızlık olarak kabul ederiz. Bu tam olarak dünyaya çok yargılayıcı ve siyah beyaz bir şekilde bakmanıza neden olan ya hep ya hiç düşüncesidir. Her şey ya iyi ya da kötü olmak zorunda değildir. Çünkü başarısızlıklardan ders alıp her şeyi yoluna koymanız ve daha iyisine sahip olmanız mümkündür.

Kendinizi Kendinizle Kıyaslayın

İşler planladığınız gibi gitmediğinde kendinizi başkalarıyla karşılaştırmaya başlamanız çok kolaydır. Ancak diğer insanların sizinle tam olarak aynı yolda yürümediğini unutmayın. Sizden farklı güçlü yanları olabilir ama kesinlikle daha az güçlü yanları da vardır.

Yapmak istediğiniz şeyleri, istediğiniz şekilde yaptığınız için insanların sizi yargılayacağından korkabilirsiniz. Ancak insanların yaptıklarınızı algılama şekli, yalnızca kendi deneyimlerinin, görüşlerinin ve beklentilerinin sonucudur. Yaptıklarınız onların beklentilerine uymuyorsa, bu sizin sorununuz değildir. 

Her zaman bir şeyde “daha iyi” görünen insanlar olacaktır. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırırken bulursanız, onlar üzerinde hiçbir kontrolünüz olmadığını unutmayın. Üzerinde kontrol sahibi olduğunuz şey, kendi eylemleriniz ve korkularınızla nasıl yüzleşmeyi seçtiğinizdir.

Başarısızlığınızı Başarıya Dönüştürün

Başarısızlık korkusu genellikle size %100 uymayan ve “konfor alanınızın” dışında kalan bir dizi görev içeren bir işin sonucudur. Başarısızlık, hemen her toplumda çok olumsuz çağrışımı olan bir terimdir. Başarısızlığı düşündüğümüzde otomatik olarak “kaybeden” gibi kelimelerle ilişkilendiririz. Ancak başarısızlık ona nasıl baktığınızla alakalıdır ve siz isterseniz bu bir başarıya dönüşebilir.

Başarısızlık anlarınızı farklı şekillerde görmenin birçok yolu vardır. Bunun için tam olarak neyin işe yaramadığını ve nedenini bulmanız oldukça önemlidir. Daha sonra ise neleri değiştirebileceğinize ve iyileştirebileceğinize odaklanmalısınız. Kendinize “bu deneyimden ne öğrendim?” diye sorabilirsiniz. Böylece edindiğiniz yeni tecrübe ile daha iyisini yapabilir başarılı olmak için daha emin bir adım atabilirsiniz.

Denemekten Vazgeçmeyin

Başarısızlık korkusu sizi bir şeyleri yapmaktan alıkoyan en büyük etkenlerden biridir. Bu nedenle pes etmeyerek işe başlayabilir, deneyerek kendi yöntemlerinizi ve doğrularınızı keşfedebilirsiniz. Ancak her defasında plan yaparken tekrarlamamak için neler yapabileceğinizi görebilmek adına önceki başarısız girişimlerinizi hatırlamayı unutmayın. Bu başarısızlıklar sadece kötü anlar değil aslında birer yol göstericilerdir.

Kendinize Nazik Davranın

Kendinizi eleştirmek en kolayıdır. Başka birine karşı acımasız olduğunuzda er ya da geç birisi bu konuda sizinle iletişime geçer ve son bulmasını sağlar. Ancak kendinize karşı katı olduğunuzda çoğu insan bunu fark etmez ve bu yüzden yapmaya devam edersiniz. Bu nedenle bu katı eleştirileri bir kenara bırakmalı ve iyi yönlerinize odaklanmalısınız. Böylece daha iyi yapabildiğiniz şeylere yönelebilir, eksik yönleriniz için mantıklı çözümler üretebilirsiniz.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar