YKS’de Başarılı Olmanın Yolları
Mayıs 6, 2021

YKS’de Başarılı Olmanın Yolları

1- YKS’ye hazırlık sırasında rutin olarak hangi testten başladıysanız, sınav sırasında da aynı testten başlamalısınız. Sınav kaygınızı ve stresinizi azaltmak için zaten alışık olduğunuz süreci tekrar etmek çok etkili bir yol olacaktır.

2- YKS’ye hazırlık çalışmalarınızda, deneme sınavlarında ve elbette de gerçek sınav esnasında soru köklerini iyi okuyun. Soru köklerini okurken altını da çizerek soruyu doğru anlamaya çalışın. Okuduğunuzu anlamak ve doğru soruya cevap vermek net sayınızı ciddi oranda arttıracaktır.

3- Testteki soruların hepsinin size aynı puanı kazandırdığını unutmayın. Dolayısı ile çok zorlandığınız sorulara takılarak kısıtlı zamanınızı öldürmeyin. Bu soruyu işaretleyerek, kaydırma yapmadan bir sonraki soruya geçin. YKS’de başarılı olmanın püf noktalarından birinin zamanınızı iyi kullanmak olduğunu hep hatırlayın.

ZAMANINIZI İYİ KULLANIN

4- Zorlandığınız soruları işaretleyerek giderseniz YKS sırasında size başarı sağlayacak turlama tekniğini kullanabilirsiniz. İlk turda kolaylıkla çözdüğünüz sorulara odaklanın. Böylece soruların yaklaşık yüzde 80’ini rahatlıkla çözün. İkinci turda ise zorlandığınız sorulara geri dönerek zaman ayırın ve net sayınızı arttırmaya çalışın.  

TURLAMA TEKNİĞİNİ UNUTMAYIN

5- Birçok arkadaşınızın yapacağı gibi uzun paragraflı sorulardan korkmayın. Sorunun kökünü bulma yöntemini burada da kullanın. Aslında uzun paragraf sorularına önyargı ile yaklaşmazsanız, sorunun cevabının metnin içinde olduğunu da hatırlayın. Bu yöntemi kullanırsanız bu sorular sizin için avantaj sağlayabilir.

6– Sayısal testlerdeki soruların çözümünü kitapçığa yaparak işlem hatalarınızı en aza indirmeye gayret edin. Bu yöntemle cevabınızı kontrol ederken işlemlerinizi de kolaylıkla görebilirsiniz.

KAYGI SEVİYENİZ ARTARSA KÜÇÜK BİR MOLA VERİN

7- YKS sırasında heyecanınızın ve stres seviyenizin arttığını hissederseniz bir iki dakikalık mola verin. YKS hazırlığı sırasında bu durumlarda sizi rahatlatabilecek ve odaklanmanızı sağlayacak bir rutin geliştirin. Test sırasında da bunu uygulayın. Rutininize geri dönmek kaygı sevinizi azaltacak ve dikkatinizi toparlayacaktır.  Vereceğiniz bu kısa molayı zaman kaybı olarak görmeyin. Aksine odaklanmanızı sağlayacağı için daha az hata yapmanıza destek olacaktır.

8- Zamanınızı iyi kullanıp sınav bittikten sonra kitapçıkları kontrol ederken emin olmadığınız sorularda ilk verdiğiniz cevabı çok güçlü bir nedeniniz yoksa değiştirmeyin. İstatiksel olarak test sırasında ilk akla gelen seçeneğin doğruluk oranının yüzde 80 olduğunu unutmayın.

KENDİ OPTİK KODLAMA YÖNTEMİNİZİ GELİŞTİRİN

9- YKS’ye hazırlık sırasında kendinize ait bir optik kodlama yöntemi geliştirin. Örneğin her sorudan, her sayfadan ya da her testten sonra kodlama yapmak. Hangisi size daha verimli geliyorsa tüm denemelerde ve test esnasında bunu kullanın. Ama kesinlikle tüm testleri tamamladıktan sonra kodlama yapmayın.

10- Turlama yöntemi ile ilerlerken ikinci tur sonrasında hala zamanınız kalsa bile salondan çıkmayın. Bu zamanı boş bıraktığınız sorulara tekrar bakmak için değerlendirin. Her dakikanın çok önemi olduğunu hatırlayın ve son dakikaya kadar zamanınızı değerlendirin.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar