YKS Yaklaşırken Nasıl Çalışılmalı?
Mayıs 6, 2021

YKS Yaklaşırken Nasıl Çalışılmalı?

YKS YAKLAŞIRKEN NASIL ÇALIŞILMALI?

Bu sene 26-27 Haziran’da yapılacak YKS sınavına geri sayım başladı. Sınava hazırlanan tüm adaylara başarılar diliyoruz. COVID-19 nedeniyle uzaktan devam eden eğitim öğretim nedeniyle bu sene adayların kendilerine bir plan yaparak son günleri verimli geçirmeleri çok büyük önem arz ediyor. Hazırlık çalışmalarında başarılı olmak için birkaç önerimizi paylaşıyoruz.

HEDEF BELİRLEYİN ve PLAN YAPIN: 

Sınavda başarılı olmakta ki en önemli faktör planlı olmak. Plan yapabilmek içinse hedef belirlemek. Girmek istediğiniz bölüm için kendinize hedef koyun. Deneme sınavları ile hedefinize ulaşmanız için hangi konulara çalışmanız gerektiğini çıkarın. Her gün düzenli olarak çalışın ama çalışmaya
başlamadan evvel o gün için kendinize plan yapın. Detaylı uzun planlar yerine günlük veya haftalık plan yapın. Bir aksama olduğunda planınızı hızla güncelleyin ve bunun sizde hayal kırıklığına yol açmamasını sağlayın.

EKSİKLERİNİZE ODAKLANIN: 

Hedefinizi belirleyip ve her konuda sevinizi de bilirseniz, eksiklerinizi görmeniz çok daha kolay olacaktır. YKS’ye son 1.5 ay kala çıkabilecek güncel konuları ve soru dağılımlarını öğrenmeye odaklanın. Daha çok soru çıkacak konulara çalışma ağırlığınızı verin. Kısıtlı zamanınız kaldığını unutmadan, stres yapmadan günlük rutinde hazırlığınıza devam edin.

FARKLI SORU TİPLERİ ÇÖZÜN

MEB’in hazırladığı ve çevrimiçi paylaştığı soruları, kaynak kitapları, internette bulunan kolay, orta ve zor seviye soruları çözün. YKS’de başarılı
olmak için birçok farklı kaynaktan, birçok çeşitte soru çözmeniz gerekmektedir. Bu sayede her konuda çıkabilecek kolay ve zor soruları görmüş olursunuz.

DİKKATLİ OKUMAYA ÇALIŞIN:  

Sınavda başarının en önemli noktalarından birinin soruyu doğru anlamak olduğunu unutmayın. Dolayısı ile acele etmeden soruları anlayabileceğiniz hızda okuyup doğru cevabı vermeye gayret edin.  Sınav stresi ile çok hızlı okuyarak yanlış cevap vermemek için soru kökünün altını çizme egzersizleri yapın. Anlamadığınız soruları işaretleyerek bir sonraki soruya geçin. Testi bitirdikten sonra ikinci turda geri dönerek yeniden bu sorulara bakın. Unutmayın istediğiniz bölüm için gereken net TYT’de 80 ise TYT’de 40 soru boş bırakma hakkınız var.

DENEME SINAVI YAPIN: 

YKS’ye 1.5 ay kalmışken artık vaktinizin büyük bir kısmını test kitabı çözmeye ve haftada en az 1 kere deneme sınavı yapmaya ayırın. Sınava 1 ay kaldığında ise haftada 2-3 deneme çözmeye başlayın. Denemeler ve testlerden sonra yanlışlarınızı dikkatle kontrol edin ve sebebini analiz edin. Böylece hangi konulardan ve nerelerde yanlışlar yaptığınızı görün ve bir daha yapmamaya gayret edin.

ZAMAN YÖNETİMİNE ODAKLANIN: 

Sınavda en belirleyici faktör bilginin yanı sıra zaman yönetimi oluyor. Birçok aday her konuya hakim olmasına rağmen sınavda zamanı iyi
kullanamadığı için bilgisinin karşılığını maalesef alamıyor. Zamanı yönetmeyi öğrenmek için bol bol deneme ve test çözün ve süre tutun.  Gerçek sınavın simülasyonunu evde denemelerde yapmaya gayret edin. Bu yöntemi iyi kavrarsanız sınav sırasında yapabildiğiniz sorulara öncelik vererek kalan zamanda da yapamadıklarınıza odaklanarak  zamanı verimli kullanmış olursunuz.

YENİ NESİL SORULARI ANLAYIN: 

Son yıllarda ÖSYM soru tarzlarında değişikliğe giderek, ezberden ziyade daha çok analitik düşünmeyi gerektiren, odaklanmayı, yorum ve mantığı
ölçen yeni nesil sorulara yoğunluk vermeye başladı. Öğrencileri alışık olmadıkları için zorlayan ve çözerken çelişki yaşatabilen bu soru tiplerinde
önemli olanın kendi içsel yorumlamalarınızla değil, soruda anlatılan üzerinden cevabını vermek olduğunu unutmayın.

Hedefinizi baştan belirleyin, haftalık planlarla hedefe giden yolunuzu çizin, sınav tarihi yaklaştıkça test ve deneme çözmeye odaklanın, zaman yönetimini önceliklendirin. 

Hepinize başarılar diliyoruz.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar