Ders Çalışmak Nasıl Eğlenceli Hale Getirilir?
Mayıs 10, 2022

Ders Çalışmak Nasıl Eğlenceli Hale Getirilir?

Öğrenci olarak okulda ve sınavlarda iyi performans göstermek ve öğrendiklerini özümsemek için çalışman gerektiğini bilsen de, çalışma motivasyonunu bulmakta güçlük çekebilir, ders çalışmayı sıkıcı, zorlayıcı ve hatta bazen bunaltıcı bulabilirsin. Seni zorlayan konuları çalışmak, öğrenme sürecinin gerekli bir parçası olsa da, ders çalışmayı eğlenceli hale getirmek için uygulayabileceğin birçok teknik bulunur. Çalışma düzenini iyileştirmek için zamanını özenle planlayabilir, kendini ödüllendirebilir, ortamın iyi havalandırıldığından, koltuğunun sırtın için ideal şekilde ayarlandığından emin olabilirsin. Yine de çalışma süren boyunca kendini dakikaları sayarken bulabilirsin. Ders çalışmayı sadece katlanılabilir değil, aynı zamanda eğlenceli hale getirmek için sıraladığımız tekniklerin bazıları senin de öğrenme biçimine uygun olabilir.

Eğlenceli Ders Çalışma Teknikleri

Çalışmak, birçok öğrencinin başarılı olmak için harcadığı çabayı ifade eder. Sevdiğin konularda keyifle çalışabilirsin. Ancak, ilgi duymadığın veya ihtiyacın olmadığını düşündüğün konuları çalışırken de eğlenmeyi bilmen önemlidir. Konunun zorluğuna rağmen ders çalışmayı eğlenceli hale getirmek için kullanacağın bu teknikler hem okul hem de iş hayatında başarıyı yakalamana yardımcı olabilir.

Müzik dinle

Senin için dikkat dağıtıcı olmadığı sürece, çalışırken müzik dinleyebilirsin. Müzik, bir akış ve ritme girmene yardımcı olabilir. Sözlerin dikkatini dağıtmasını önlemek için klasik müzik eserlerini veya enstrümantal parçaları dinlemeyi seçebilirsin. Spotify veya YouTube gibi uygulamalar, çeşitli temalarda önceden oluşturulmuş çalışma oynatma listeleri sunar. Çoğu insan için müzik, ruh halini iyileştirmek ve daha uzun süre çalışmaya devam etmelerini sağlamak için mükemmel bir motivasyon aracıdır. Ayrıca, yaratıcı bir yöntem denemek istersen, bazı kelimeleri ezberlemek veya özellikleri zihninde listelemek için bir şarkı sözü yazmayı ya da rap yapmayı deneyebilirsin.

Ders içeriğini oyunlaştır 

Ders çalışmayı oyunlaştırmayı deneyebilirsin. Ders içeriğini kullanarak bilgi kartları oluşturmana olanak sağlayan çevrimiçi kaynaklar bulabilirsin. Ayrıca, bu uygulamalar, kendi bilgilerini test etmene de imkan verir. Örneğin, önceden hazırlanmış bilgi kartları arasından seçim yapmana veya kendi kartlarını oluşturma seçeneği sunan Quizlet’i kullanabilirsin. Diğer popüler bilgi kartı ve çalışma uygulamaları arasında StudyBlue, Brainscape, Anki, Memrise ve Tiny Cards yer alır. Kendine test uygulayabilir ve belirli konularda seviyeni yükseltmek için ödül ve puan toplayabilirsin. 

Yaratıcılığını kullan

Bilgi kartları oluşturmada olduğu gibi, bilgileri farklı yöntemler kullanarak özetleyebilirsin. Diyagramlar ve grafikler kullanmak, bilgileri kolayca gruplandırmana ve olguları görselleştirmene yardımcı olabilir. Çizim araçlarını kullanarak bilgileri karikatür haline getirebilirsin. Dinleyerek akılda tutmada daha iyiysen, bir kağıda karalamalar yaparken video, sesli kitap, podcast’ler dinleyebilirsin. Karalamalar mantıklı olmak zorunda değildir, ancak odaklanmana yardımcı olabilir. Ders içeriğini hem yazarken hem okurken öğrenirsin. Bazı konuları daha iyi hatırlamak için notlarını okurken ses kaydı alabilirsin. Önemli bilgileri ezberlemek için harf, fikir veya çağrışımları değerlendirebilirsin.

Dersleri sahnele

Öğrenmek ve bilgiyi özümsemek için daha fazla eğlenceyi de sürece dahil edebilirsin. Etrafta seni yargılayacak kimse olmadığı için, yaratıcı olmanın yanı sıra eğlenme ve biraz saçmalama hakkını kullanabilirsin. Tarihten bir karakteri canlandırarak olayları sahnelenebilir, rol yapma oyunlarının öğrenmedeki gücünden yararlanabilirsin. Yaklaşan bir sınav için hatırlaman gerekenleri içeren bir gösteri hazırlayabilir ve bilimsel terimleri sıraladığın bir oyun sunabilirsin. Kulağa ne kadar mantıksız gelirse gelsin, istediğin gibi hareket etme özgürlüğüne sahip olmak stresini azaltarak daha kolay bir şekilde öğrenmene yardımcı olur.

Çalışma grubu oluştur

Ders çalışmayı eğlenceli hale getirmenin en iyi yollarındanı biri, arkadaşlarınla bir çalışma grubu kurmaktır. Yalnız çalışmanın zorluğunu arkadaşlarınla birlikte yenebilirsin. Özellikle anlamadığın konularda arkadaş grubuyla çalışmak oldukça destek sunabilir. Aranızda bilgi yarışmaları düzenleyebilir, konuları paylaşıp birbirinize anlatabilir, bilgi kartlarıyla bilgi seviyenizi test edebilirsiniz. Rol yapma oyunları, öğrencilerin öğrenmeleri için durumları yeniden canlandırmasına olanak tanır. Arkadaşlarınla ders çalışırken birlikte gülebilir, molalarda sohbet edebilir, birbirinizi öğrenmeye teşvik edebilirsiniz.

Okuma Önerisi: Ders Çalışırken Zihin Açıcı Yiyecekler

Kendini ödüllendir

Ödül sistemine dayalı olumlu bir geri bildirim döngüsü oluşturarak çalışma süresini planladığın şekilde tamamlayabilirsin. Görevini tamamladığında veya konu üzerinde belirli bir süre çalıştığında kendine sabırsızlıkla beklediğin bir ödül vermen motivasyonunu artırmada etkili olabilir. Zaman yönetiminde, bir program oluşturmak ve  ihtiyaçlarına göre günlük, haftalık veya aylık planlar yapmak faydalı olur. Örneğin; bir saati matematik çalışmaya, bir saati alıştırma çözmeye, birkaç saati sosyalleşmeye, bir saat başka bir derse ayırabilirsin. Çalışma zamanını tamamladığında, kendini bir mola, sevdiğin bir atıştırmalık, arkadaşınla bir telefon görüşmesi veya başka herhangi bir aktiviteyle ödüllendirebilirsin.

Görsel unsurlardan faydalan

Özellikle görsel öğrenen kişiler için eğlenceli ders çalışma teknikleri arasında ders notlarını ilgi çekici tasarımsal öğelerle düzenlemek yer alır. İçeriğin açıklayıcı grafiklerini veya görsel temsillerini oluşturarak üst seviye renk kodlamaları kullanabilirsin. Renkli veya grafik unsurlar, hem notlarını oluşturmak hem onları gözden geçirmek için eğlenceli bir yol oluşturabilir. Aynı zamanda bilgileri hatırlamanın senin için uygun ve verimli bir yöntemini sunabilir. Kullanmaktan hoşlandığın kırtasiye malzemeleri satın alıp en sevdiğin yazı gereçlerini kullanabilir, ders notlarını gözden geçirmeyi keyifli bir deneyim haline getirebilirsin.

Molalarını düzenle

Fazla ve aralıksız çalıştığında kendine aşırı baskı yapma tehlikesi ortaya çıkabilir. Zaman konusunda katı olman iyi olsa da, aralar vermen de aynı derecede önemlidir. Molalar, işe geri dönmeden önce zihninin bilgileri özümsemesine ve konsantrasyonunu geri kazanmana imkan tanır. Bununla birlikte, tüm molalar aynı şekilde oluşturulmaz. Verimlilik açısından en ideal mola türü, zihnini aşırı uyarımdan koruyup rahatlaman için zihinsel alan sağlar. Zihnini boşaltmak için hızlı bir yürüyüşe çıkabilir veya stresten uzaklaşmak için meditasyon yapabilirsin. Molalar, ders çalışmak için harcadığın zamanla orantılı olmalıdır. Otuz dakika aralıksız çalıştığında, on dakika, bir saat çalıştığında yirmi dakika mola verebilirsin.

Çalışma ortamını belirle

Odaklanman ve öğrenmen için sana en uygun ortamı seçmen gerekir. Bazı insanlar için bu sessiz ve rahat bir köşe anlamına gelirken, bazıları yoğun bir ortamı tercih edebilir. Senin için en iyisinin ne olduğunu henüz bilmiyorsan, farklı yerleri denemek üzere kendine zaman tanımalısın. Değişken ortamlarda çalışmanın sana daha iyi geldiğini düşünüyorsan, zaman zaman farklı mekanlarda çalışabilir ya da çalışma ortamında değişiklikler yapabilirsin. Bir kütüphanede matematiği daha iyi çalıştığını fark edebilir, ama bir kafede daha iyi makale yazdığını görebilirsin. 

Bilişsel farkındalık geliştir

Tutumunu, bakış açını ve kendinle ilgili düşüncelerini gözden geçirerek sabit bir perspektiften gelen negatif etkileri olan düşüncelerini pozitif olanlarla değiştirmeyi deneyebilirsin. Örneğin; “Bu derste iyiyim ya da iyi değilim” yerine “Her şeyi öğrenebilirim!”, “Başarısızlık, öğrenemediğim anlamına gelir.” yerine “Başarısızlık bana öğrenme fırsatı sunuyor”, “Sadece bildiğimi yapacağım.” yerine “Yeni şeyler denemekten zevk alıyorum” demeye başlayabilirsin. Sadece kendi sınırlarını aşabilir ve imkansız olduğunu düşündüğün eylemleri yapabilirsin. Bir konu senin için kolay olmaya başladığında seviye atlamaktan ve daha zor konuları öğrenmeye çalışmaktan çekinmemek öğrenme sürecini destekler. Kendini geliştirmeye devam etmenin tek yolu zorlukların üstesinden gelmenin bir yolunu bulmaktır.

 

Her insan kendi tarzında öğrenir. İşitsel öğrencilerden görsel olanlara ve okumadan kinestetik öğrenme biçimlerine kadar her insanın bilgiyi özümsemek için kendi ideal bir yöntemi vardır. Sen de sevdiğin çalışma biçimine bağlı olarak, rutinini düzenlemek üzere bu fikirlerden birini veya birkaçını seçip uygulamaya hemen başlayabilirsin.

 

Burada listelediğim ders çalışma teknikleri dışında ders çalışma uygulamaları da işinize yarayabilir.

Konu Hakkında

İlgili Yazılar